Ποια είναι τα θετικά συναισθήματα και πως.......


....επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία!! 



Tα θετικά συναισθήματα φαίνεται πως συμβάλλουν σημαντικά στην ψυχική ευημερία, την ψυχική υγεία και ευζωία του ατόμου, καθώς και την προσωπική βελτίωση και ανάπτυξη μέσα από την ανάλυση των γνωστικών και συναισθηματικών εκτιμήσεων της ζωής. Τα άτομα μέσα από τα θετικά συναισθήματα αναπτύσσουν ένα βελτιωμένο και εμπλουτισμένο ρεπερτόριο θετικών σκέψεων και πράξεων, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής και τη διερεύνηση λύσεων και δράσεων για την επίλυση προβλημάτων ή την επίτευξη στόχων, καθώς και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας.


Η αγάπη, η ελπίδα, η χαρά, το θάρρος, η σοφία, η ευζωία, η αισιοδοξία, η αυτονομία, η αυτοδιαχείριση, η πνευματικότητα, το ενδιαφέρον, η ικανοποίηση, η ευγνωμοσύνη και η υπευθυνότητα αποτελούν κάποια από τα θετικά συναισθήματα. Τα θετικά συναισθήματα σχετίζονται με ένα σύνολο θεμάτων, όπως είναι η αντιμετώπιση της θλίψης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το άτομο καθώς και η επίτευξη της ευζωίας και της καλής ψυχικής υγείας, τα ερωτικά θέματα, οι διαπροσωπικές σχέσεις, τα προβλήματα στην επικοινωνία, η κατάκτηση της ευτυχίας, οι συγκρούσεις μέσα στις σχέσεις, η εμφάνιση δυσλειτουργικών συμπεριφορών και η αντιμετώπιση αυτών, η εκδήλωση θετικών συμπεριφορών μέσα στις σχέσεις και η σύνδεσή τους με θετικά συναισθήματα.

Όταν ασχολούμαστε με τα θετικά μας συναισθήματα δεν σημαίνει ότι αφήνουμε στην άκρη ή παραγκωνίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώνουμε. Στόχος είναι να επικεντρωθούμε στα θετικά συναισθήματα και μέσα στην καθημερινότητά μας να επιδιώκουμε να βιώσουμε ένα σύνολο από θετικά συναισθήματα. Μακροπρόθεσμα τα θετικά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε προσωπική και ατομική ανάπτυξη. Τα θετικά συναισθήματα συνδέονται με την αλλαγή των σκέψεων και των δράσεων. Επίσης, τα θετικά συναισθήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων, ενώ μπορεί να είναι χρήσιμα για την ανάδειξη των λόγων της αναζήτησης της ευτυχίας πέρα από την εγγενή απόλαυση. Τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να ειδωθούν ως εξελιγμένες προσαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Η αξία των αρνητικών συναισθημάτων φαίνεται πως είναι σημαντική για την ικανότητα του ατόμου να προχωρά σε δράσεις.

Ωστόσο, τα θετικά συναισθήματα βοηθούν στη διαχείριση των δυνητικών βλαβερών συνεπειών στην υγεία, οδηγούν σε χαλάρωση, ισορροπία, εύρεση εναλλακτικών ιδεών και λύσεων, ανάπτυξη και ωρίμανση, ενώ οδηγούν το άτομο σε μια διαδικασία ψυχικής, νοητικής, συναισθηματικής και κοινωνικής διεύρυνσης. Τα αρνητικά συναισθήματα βρέθηκε ότι εγκλωβίζουν το άτομο σε συγκεκριμένες συμπεριφορές και αντιδράσεις, ενώ αντίθετα τα θετικά συναισθήματα απελευθερώνουν το άτομο, οδηγώντας σε ένα άνοιγμα των πιθανών δράσεων και συμπεριφορών.

Η υποκειμενική ευφορία του ατόμου αναφέρεται στο πως οι άνθρωποι σκέφτονται και στο πως νιώθουν σχετικά με τις ζωές τους. Οι άνθρωποι βιώνουν άφθονη ευημερία όταν νιώθουν πολλά ευχάριστα και λίγα δυσάρεστα συναισθήματα, βιώνουν περισσότερες ευχάριστες και λιγότερες επίπονες καταστάσεις και όταν νιώθουν ικανοποίηση από τη ζωή τους. Η ευημερία αποτελείται από ένα σύνολο στοιχείων, όπως η ικανοποίηση της ζωής, η ικανοποίηση για σημαντικούς τομείς, τα θετικά συναισθήματα και τα χαμηλά επίπεδα των αρνητικών συναισθημάτων. Η ευημερία (ψυχολογική ευδαιμονία) έχει έξι διαστάσεις, που είναι η αυτονομία, η κυριαρχία του περιβάλλοντος, η αυτοαποδοχή, οι θετικές σχέσεις με τους άλλους, η προσωπική ανάπτυξη και ο σκοπός στη ζωή. Το άτομο βιώνει ένα αίσθημα ικανοποίησης που είναι αποτέλεσμα της επιδίωξής του να ασχολείται με τα δυνατά του σημεία και την εύρεση ενός νοήματος στη ζωή.

Οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας τείνουν να έχουν καλύτερη διάθεση, να είναι περισσότερο επίμονοι και επιτυχημένοι, και να βιώνουν καλύτερα επίπεδα φυσικής υγείας. Το ύστατο συναίσθημα και το βασικό ζητούμενο των ανθρώπων είναι η ευτυχία. Οι άνθρωποι σε όλη τους τη ζωή αναζητούν την ευτυχία. Πρόκειται για ένα θετικό συναίσθημα, όπως και τα υπόλοιπα, η επίτευξη του οποίου όμως εξαρτάται από τα υπόλοιπα θετικά συναισθήματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παστιτσάδα Κερκυραϊκή με μοσχάρι ή κόκορα και χοντρά μακαρόνια Παστιτσάδα,το πιο δημοφιλές φαγητό στην Κέρκυρα.Ιστορία,διαφορές με το κοκκινιστό κρέας,συνταγή κλπ

Η μίνι φούστα κάνει δυναμικό comeback! Μάθε πώς να τη φορέσεις σωστά